29 Ağustos 2012 Çarşamba

Masada çalişanlara hayat kurtaran 5 oneri




Bu satırları okuyorsanız çok yüksek ihtimalle masanızın başına oturuyor durumdasınız ve karşınızda bilgisayarınız var. Siz ve sizin gibi yüzbinlerce insanı ilgilendiren 5 kısa fakat hayati tavsiyemiz var. Bilgisayar başında sağlıklı kalabilmek için bu kısa tavsiyelere kulak vermenizi öneririz.



1. Su İçin!
Sürekli masa başında oturanların en büyük sorunları arasında kilo almak başta geliyor. Masada çalışırken yanı başınızda bulunduracağınız bir bardak su hem vücudunuzun su ihtiyacınızı giderecek, hem de yemekten kısa süre önce bir bardak içtiğinizde daha az yemek yemenizi sağlayarak istenmeyen kilolardan sizi kurtaracaktır. Özellikle böbreklerinize büyük fayda sağlayacak bu basit işlem aynı zamanda vücunuzdaki toksinlerin atılmasında da önemli bir rol üstlenecektir.



2. Hareket Edin!Masa başında çalışanların en büyük sorunlarından birisi de uzun süre hareketsiz kalmak. Doğası itibarıyla statikliğe aykırı bir yapıda tasarlanmış olan insan vücudunun önemli özelliklerinden birisi de sürekli aynı pozisyonda kalamayacak bir yapıya sahip olmasıdır. Siz de doğanıza uygun davranın ve hareket edin.

Maya Clinic'e göre insan vücudu aynı pozisyonu koruyarak ancak 20 dakika oturabilecek bir yapı. Bundan sonra hareket etmemiz gerekiyor. İmkanınız varsa bu süre içerisinde masanızdan kalkın, imkanınız yoksa en azından oturma şeklinizi 20 dakikada bir değiştirin.




3. Uygun Şekilde Oturun!Sizi olası bel, kas ve sırt ağrılarından kurtaracak olan doğru oturma pozisyonunu bulmanız aynı zamanda verimliliğiniz üzerinde de önemli bir etki yaratacaktır. Sandalyeniz üzerindeyken masanızda kollarınızı rahat ettirebileceğiniz bir yüksekliği sağladığınızdan emin olun. Ekranınızın üst kısmı ile gözlerinizin aynı hizada olması sizin açınızdan yararlı olacaktır.

Dizlerinizin kırılımı ise kalçanızdan biraz daha aşağıda olacak şekilde olmalıdır. Oturduğunuz yerde ense, sırt ve omuzlarınızı mutlaka rahat olacak şekilde konumlandırmanız gerekir. Vücudunuzun bu kısımlarında rahatsızlık yaratan bir oturma şekliniz varsa, derhal pozisyonunuzu değiştirin. Tüm bu anlattıklarımız, ikinci maddedeki "Hareket edin!" tavsiyemizi yok sayabileceğiniz anlamına gelmiyor.




4. Klavye ve Farenizi Sürekli Temizleyin!2008'de BBC'de yayınlanan bir haber klavyelerde biriken bazı bakterilerin klozetlerde bulunanlardan çok daha yüksek risk taşıdığını bildiriyor. Eğer klavye temizliğiniz uygun şekilde yapılmamışsa iş gıda zehirlenmesine kadar uzanabilecek durumları ortaya çıkarıyor. Bilgisayar başında yemek yemek ve yemek yerken klavye ya da farenizi kullanmak ise bol miktarda bakteri ve mikroba davetiye çıkarmak anlamına geliyor.




5. Masanız Derli Toplu Olsun!
Bilgisayar üreticisi Mitsubishi'nin 2 bin kişinin katılımı ile yaptığı bir araştırmaya göre dağınık bir masa psikolojiniz üzerinde tahmin edeceğinizden daha büyük olumsuz etkiler yaratıyor. Dağınık bir masada, yanlış bir oturma pozisyonu ile uzun süre çalışan kişilerde irritabl masa sendromu olarak adlandırılan bir psikolojik durum ortaya çıkıyor. Çeşitli psikosomatik semptomlarla kendini gösteren bu rahatsızlık verimliliğinizi düşürdüğü gibi, türlü ağrılar çekmenize de sebep olabiliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More